Zorgtoeslag in het buitenland

24 november 2015

Woon je in het buiteland en wil je graag zorgtoeslag aanvragen? In sommige gevallen is dit mogelijk als je voldoet aan bepaalde voorwaarden.

Als je in Curaçao, Aruba, Sint Maarten, Sint Eustatius, Saba, Bonaire, een EU-land, Zwitserland, Noorwegen, IJsland of Liechtenstein woont kun je zorgtoeslag aanvragen. Woon je in een ander land, dan is het belangrijk dat het land een sociaalverzekeringsverdrag met Nederland heeft. Dit is de eerste voorwaarde waar aan voldaan moet worden, er zijn echter nog een aantal andere te benoemen. Voldoe je aan één van de volgende voorwaarden? Dan kun je zorgtoeslag aanvragen.

1)    Je hebt een Nederlandse zorgverzekering en je werkt voor een Nederlandse werkgever in het buitenland. Ook als je gedetacheerd bent naar het buitenland voldoe je aan deze voorwaarde.

2)    Je krijgt een uitkering, of één van je gezinskleden krijgt een uitkering. Dit kan een WIA uitkering zijn bijvoorbeeld.

3)    Het ABP maakt pensioen of AOW naar je over. Je voldoet ook aan deze voorwaarde als dit voor één van je gezinsleden geldt. 

4)    Ook bij een studie in het buitenland kun je zorgtoeslag aanvragen. Het is wel noodzakelijk dat je een Nederlandse zorgverzekering hebt.

Daarnaast gelden ook de algemene voorwaarden. Voor elk punt geldt dat je minstens 18 jaar moet zijn. Ook het inkomen / vermogen mag niet te hoog zijn. De aanvrager moet in het bezit zijn van de Nederlandse nationaliteit.

Direct zorgtoeslag aanvragen

Voldoe je aan alle voorwaarden? In dat geval kun je via internet zorgtoeslag aanvragen. Aanvragen is eenvoudig en kost slechts enkele minuten. Het kan even duren voordat de Belastingdienst de aanvraag heeft verwerkt. In sommige gevallen duurt het enkele maanden voordat je daadwerkelijk voor het eerst zorgtoeslag op je rekening krijgt gestort. De betalingen worden rond de 20e van de maand naar je overgemaakt. Op de webpagina van de Belastingdienst kun je de exacte betaaldata vinden.

 

Hulp nodig?

Aanvragen, wijzigen of stopzetten van de zorgtoeslag? Regel het hier.

Vragen?

Contacteer Zorgtoeslag.