Hoeveel vermogen mag ik hebben?

23 november 2015

Zorgtoeslag, niet iedereen heeft hier recht op. Als je teveel inkomsten hebt of je vermogen is te hoog krijg je niks uitgekeerd. Hoeveel vermogen mag ik dus hebben?

Dat is een hele terechte vraag als je vermogen hebt en benieuwd bent naar de cijfers. De Belastingdienst werkt met 4 verschillende groepen om te bepalen hoeveel vermogen je mag hebben. Voor elke groep geldt een ander vermogensvrijstelling bedrag. Het is goed om te weten dat er altijd per persoon wordt gekeken. Als je een partner hebt mogen de twee vermogensvrijstellingbedragen bij elkaar opgeteld worden.

Jonger dan AOW leeftijd
Als je jonger bent dan de AOW leeftijd is de hoogte van de vermogensvrijstelling vastgesteld op een bedrag van 21.330 euro. Is je vermogen hoger dan dit bedrag, dan heb je geen recht op zorgtoeslag.

Bereikte AOW leeftijd met een inkomen tot 14.431 euro
De tweede groep kent de hoogste vermogensvrijstelling. Deze bedraagt namelijk 49.566 euro. Is het vermogen lager dan dit bedrag, dan kun je zorgtoeslag aanvragen. 

Bereikte AOW leeftijd met een inkomen van 14.431 tot 20.075 euro
De vermogensvrijstelling bedraagt voor deze groep 35.448 euro. Bij een vermogen dat boven de 35.448 euro heeft u helemaal geen recht meer op zorgtoeslag.

Bereikte AOW leeftijd met een inkomen hoger dan 20.075 euro
De laatste groep zijn AOW’ers met inkomen dat boven de 20.075 euro ligt. Voor deze groep geldt een vermogensvrijstelling van 21.330 euro per persoon.

Wijzigingen

De genoemde bedragen kunnen inmiddels gewijzigd zijn. De Belastingdienst komt elk jaar met nieuwe vermogensvrijstelling bedragen namelijk. Het bedrag wordt onder andere bepaald door wetgeving en inflatie. Besluit het kabinet om bezuinigingen door te voeren, dan kunnen de bedragen dalen. Bij een lastenverlichting kan het zijn dat de bedragen juist verhoogd worden. Voor de meest actuele bedragen kun je altijd op de webpagina van de Belastingdienst terecht. 

Hulp nodig?

Aanvragen, wijzigen of stopzetten van de zorgtoeslag? Regel het hier.

Vragen?

Contacteer Zorgtoeslag.