Wanbetalers zorgverzekering weer toegenomen

21 november 2015

Het aantal mensen die moeite hebben om de zorgverzekering te betalen is opnieuw toegenomen. Er zijn momenteel zo’n 300.000 mensen die hun rekening niet kunnen betalen.

In deze groep zijn vooral mensen met een laag inkomen, uitkeringsgerechtigden, allochtonen, alleenstaande ouders en jongeren te vinden. De cijfers zijn vrijgegeven door het CBS, het bureau dat verschillende statistieken bijhoudt.

6 maanden geen premie voldaan

Zo’n 1 op de 45 mensen hebben al 6 maanden of langer geen premie voldaan. Deze mensen staan dan ook te boek als wanbetaler. In 2010 waren er minder mensen die achterliepen met de betalingen, namelijk 1 op de 53.

De meeste wanbetalers zijn te vinden onder allochtonen en mensen met een uitkering. Voor beide groepen geldt dat 1 op de 7 mensen een wanbetaler is. De meeste wanbetalers hebben een laag inkomen. Zo is het aantal wanbetalers groot bij een inkomen van slechts 16.000 euro. Bij een inkomen van 25.000 euro op jaarbasis is het aantal wanbetalers een stuk kleiner. Interessant is het verschil in afkomst. Antillianen staan bekend als wanbetaler, één op de 7 heeft moeite met het betalen van de premie. Surinamers zijn echter beter in betalen, van die groep betaalt 1 op de 12 de premie slecht.

Moeite met de betalingen

Als je ook moeite hebt met het betalen van de zorgverzekering is het verstandig om tijdig hulp in te schakelen. Een financieel adviseur kan kijken hoeveel inkomsten en uitgaven je hebt. Wellicht is er een mogelijkheid om je inkomsten te verhogen of je uitgaven te verminderen. Daarnaast is het belangrijk om na te gaan of je recht hebt op zorgtoeslag. Bij een laag inkomen kan de zorgtoeslag al snel tientallen euro’s per maand opleveren. Deze toeslag kun je gebruiken om je zorgverzekeringspremie te betalen. Als je een achterstand hebt met betalen, dan kun je wellicht een betalingsregeling afspreken. Zo wordt het eenvoudiger de nog openstaande premie te betalen aan de zorgverzekeraar. Het stopzetten van je zorgverzekering is geen optie, iedere Nederlander die 18 jaar of ouder is moet namelijk verplicht een zorgverzekering hebben.

Hulp nodig?

Aanvragen, wijzigen of stopzetten van de zorgtoeslag? Regel het hier.

Vragen?

Contacteer Zorgtoeslag.