Zorgtoeslag 18 jarige

18 november 2015

Kinderen tot 18 jaar hebben geen recht op zorgtoeslag. Ouders krijgen tot 18 jaar kinderbijslag. Daarna kan er zorgtoeslag aangevraagd worden om de dure zorgverzekering te kunnen betalen.

Van dat geld kan er kleding gekocht worden bijvoorbeeld. Vanaf 18 jaar is iedereen verplicht een geldige zorgverzekering te hebben. Deze kost tegenwoordig al snel zo’n 100 euro per maand. Niet iedere 18 jarige kan dit bedrag betalen. Gelukkig is hier over nagedacht en is de zorgtoeslag in het leven geroepen. Deze toeslag kan gebruikt worden om de zorgverzekering te betalen. De meeste jongeren hebben recht op zorgtoeslag vanaf 18 jaar. De hoogte is afhankelijk van onder andere het inkomen (als dat er is).

Zorgtoeslag 18 jarige berekenen

Ben je net 18 geworden en wil je weten hoeveel zorgtoeslag je kunt ontvangen of ben je ouder en wil je een berekening maken voor één van je kinderen? Via de website van de Belastingdienst is de module  “proefberekening toeslagen” te vinden. Dit is een rekenmodule waarmee je eenvoudig kunt uitrekenen hoeveel zorgtoeslag er wordt uitgekeerd. Als er sprake is van een zeer laag inkomen dan is de zorgtoeslag die wordt uitbetaald maximaal. Dit kan al snel tientallen euro’s per maand opleveren. Als je recht hebt op zorgtoeslag is het dus verstandig om dit zo snel mogelijk aan te vragen na je 18e verjaardag.

Zorgtoeslag 18 jarige aanvragen

Zorgtoeslag kun je tegenwoordig eenvoudig via internet aanvragen. Het aanvraagproces is heel eenvoudig en duidelijk. Je aanvraag is dan ook zo ingediend. Het kan echte wel even duren totdat de Belastingdienst de aanvraag heeft verwerkt. Hoe lang de verwerkingstijd bedraagt kunnen wij je niet vertellen, dat is afhankelijk van de drukte bij de Belastingdienst.

Ben je vergeten zorgtoeslag aan te vragen terwijl je al lang en breed de 18 bent gepasseerd? Gelukkig geldt dan het “terugwerkende kracht principe”. Dit houdt in dat je de zorgtoeslag waar je recht op hebt altijd uitbetaald krijgt, ook van de afgelopen maanden of jaren. Je bent dus nooit te laat met het aanvragen van zorgtoeslag!

Hulp nodig?

Aanvragen, wijzigen of stopzetten van de zorgtoeslag? Regel het hier.

Vragen?

Contacteer Zorgtoeslag.