Heb ik recht op zorgtoeslag?

18 oktober 2015

Een vraag die door steeds meer mensen gesteld wordt is “Heb ik recht op zorgtoeslag?”. Er zijn een paar voorwaarden waar je aan moet voldoen als je zorgtoeslag wilt aanvragen.

Zo moet je ten eerste minimaal 18 jaar of ouder zijn. Daarnaast moet je in Nederland wonen. Woon je in het buitenland, dan kun je geen zorgtoeslag aanvragen. Je zult dan een beroep moeten doen om de lokale voorzieningen van het betreffende land. 

Het inkomen

Er is nog een belangrijke voorwaarde waar je aan moet voldoen. Zo wordt er gekeken naar de hoogte van je inkomen om te bepalen of er sprake is van recht op zorgtoeslag. Is het inkomen te hoog, dan heb je geen recht op de toeslag. De inkomensgrens wordt jaarlijks aangepast door het kabinet. Als je een partner hebt, dan telt niet alleen je eigen inkomen mee maar ook dat van je partner. Beide inkomens worden dan bij elkaar opgeteld. Over het algemeen geldt dat de hoogte van de zorgtoeslag minder wordt naarmate het inkomen toeneemt. Er is een bepaalde grens, als die wordt overschreden vervalt het recht op zorgtoeslag. 

Aanvragen met terugwerkende kracht

Als het antwoord op de vraag “Heb ik recht op zorgtoeslag?” positief beantwoord kan worden is dat natuurlijk gunstig. Het kan zijn dat je in de afgelopen jaren geen zorgtoeslag hebt ontvangen, terwijl je er wel recht op had. Dat is geen probleem, je kunt namelijk zorgtoeslag aanvragen met terugwerkende kracht. Bedragen waar je in de afgelopen jaren recht op had worden dan alsnog naar je bankrekening overgemaakt. Het bedrag kan oplopen van honderden tot zelfs duizenden euro’s in bepaalde gevallen. 

Direct aanvragen

Als je zorgtoeslag wilt aanvragen kun je dit op eenvoudige wijze via internet doen. Je hoeft geen brieven te versturen, kantoren te bezoeken of andere ingewikkelde procedures te doorlopen. Aanvragen kost je slechts enkele minuten van je tijd. Het kan vanaf elke plek waar je toegang hebt tot internet. 

 

Hulp nodig?

Aanvragen, wijzigen of stopzetten van de zorgtoeslag? Regel het hier.

Vragen?

Contacteer Zorgtoeslag.