Zorgtoeslag berekenen

01 november 2015

Om erachter te komen of je recht hebt op zorgtoeslag kun je de zorgtoeslag berekenen. Dit kan eenvoudig via de website van de Belastingdienst.

Via de zogenaamde “Proefberekening toeslagen” module kun je na het invullen van je persoonlijke gegevens direct zien of je recht hebt op zorgtoeslag. Daarnaast zie je ook de hoogte van het maandelijkse bedrag dat je uitgekeerd krijgt. 

Zorgtoeslag jaar

Elk jaar wordt de hoogte van de toeslagen aangepast. Het kabinet kijkt onder andere naar de inflatie om te bepalen of en met hoeveel de toeslagen stijgen. Daarnaast kan het voorkomen dat er wetsvoorstellen zijn aangenomen waardoor de zorgtoeslag juist daalt. Als je gebruik maakt van de bereken module dien je eerst een jaar te selecteren. Wij raden je aan om hier het huidige jaar te selecteren, zo krijg je een goed beeld van de hoogte van de zorgtoeslag die op dit moment geldt.

Persoonlijke gegevens invullen

De module vraagt om enkele persoonlijke gegevens. Zo moet je onder andere je geboortedatum invullen en opgeven in welk land je momenteel woont. Daarnaast krijg je de vraag of er sprake is van een zogenaamde toeslagpartner. Een hele belangrijke vraag is de hoogte van het inkomen. Vul hier je bruto jaarinkomen in, bijvoorbeeld 25.000 euro. Als er sprake is van een toeslagpartner dan worden beide inkomens bij elkaar opgeteld.

Vermogensvragen

Voordat je te zien krijgt hoeveel zorgtoeslag je eventueel krijgt moet er nog een vraag over het persoonlijke vermogen beantwoord worden. Dit vermogen kan spaargeld zijn dat op een bankrekening staat, maar ook een tweede woning in het buitenland bijvoorbeeld. Als je veel vermogen hebt is de kans klein dat je zorgtoeslag zult krijgen. Toch kun je altijd zorgtoeslag berekenen om erachter te komen of je er recht op hebt. Ben je vergeten om op tijd zorgtoeslag aan te vragen voor dit jaar, dan is dat geen probleem. Dien alsnog een aanvraag in, je zult het geld waar je recht op hebt met terugwerkende kracht uitgekeerd krijgen. Direct zorgtoeslag aanvragen? Bezoek  dan de website om zorgtoeslag aan te vragen.

Hulp nodig?

Aanvragen, wijzigen of stopzetten van de zorgtoeslag? Regel het hier.

Vragen?

Contacteer Zorgtoeslag.