Zorgtoeslag buitenland

30 december 2015

Ontvang je momenteel zorgtoeslag en vertrek je binnenkort naar het buitenland? We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt rondom je zorgtoeslag. Ontvang ik ook zorgtoeslag als ik in het buitenland werk of studeer?

Er zijn enkele voorwaarden verbonden aan zorgtoeslag buitenland. Allereerst krijg je te maken met de algemene voorwaarden. Deze voorwaarden gelden voor iedereen, ook voor inwoners van Nederland. Er wordt gekeken naar je leeftijd, je vermogen en je inkomen. Voldoe je aan deze voorwaarden? Dan kun je kijken naar de overige voorwaarden die gelden. Als je aan minimaal één van de volgende voorwaarden voldoet, dan is zorgtoeslag aanvragen mogelijk.

  • Studeer je in het buitenland en heb je een Nederlandse zorgverzekering? In dat geval mag je zorgtoeslag aanvragen.
  • Ontvang je een uitkering die wordt betaalt door Nederland, ook dan kan je zorgtoeslag aanvragen. Ontvang je deze uitkering niet zelf, maar je partner bijvoorbeeld, ook dan mag je de aanvraag indienen.
  • Ontvang je zelf of één van je gezinsleden een AOW uitkering of pensioen, dan kunt u zorgtoeslag aanvragen.
  • Ben je gedetacheerd door een werkgever in Nederland of werk je voor de overheid? Dan mag je zorgtoeslag in het buitenland aanvragen. Je moet in dit geval wel een Nederlandse zorgverzekering hebben.

Tijdelijk bezoek buitenland

Ben je voor een korte periode in het buitenland en voldoe je aan de algemene voorwaarden? Je kunt dan gewoon zorgtoeslag aanvragen. Hierbij geldt wel dat je een Nederlandse zorgverzekering dient te hebben.

Online aanvragen

Het aanvragen van zorgtoeslag terwijl je in het buitenland woont regel je eenvoudig online. De aanvraag verschilt niet in vergelijking tot een  “standaard” aanvraag. Je kunt online zorgtoeslag aanvragen in een aantal simpele stappen. Nadat de aanvraag is verwerkt wordt de zorgtoeslag maandelijks naar het opgegeven rekeningnummer overgeboekt. De uitbetaling vindt plaats door de Belastingdienst (rond de 20e van de maand).

Hulp nodig?

Aanvragen, wijzigen of stopzetten van de zorgtoeslag? Regel het hier.

Vragen?

Contacteer Zorgtoeslag.