Zorgtoeslag aanvragen student

23 december 2015

Kun je als student zorgtoeslag aanvragen? Het maakt niet uit voor welke studierichting je hebt gekozen als je zorgtoeslag wilt aanvragen. Er zijn enkele criteria waar je als student aan moet voldoen.

De belangrijkste is je leeftijd. Ben je jonger dan 18 jaar, dan heb je geen recht op zorgtoeslag. Je kunt in dat geval in gesprek gaan met je ouders of verzorgers. Deze ontvangen kinderbijslag namelijk. Wellicht kun je een gedeelte van de kinderbijslag afdwingen zodat je toch een leuk bedrag ontvangt. Ben je een student die 18 jaar of ouder is, dan heb je in de meeste gevallen recht op zorgtoeslag.

Heb je een bijbaantje?

Je leeftijd is niet de enige factor die bepaald of je recht hebt op zorgtoeslag. Er wordt ook gekeken naar je verdiensten. Als je veel verdient krijg je geen of weinig zorgtoeslag. De module “proefberekening toeslagen” helpt je om te berekenen hoeveel zorgtoeslag je als student kunt ontvangen. Bij de vraag die gaat over je inkomen geef je het bruto jaarsalaris op. Stel dat je 250 euro per maand verdient met je bijbaantje, vul dan 3.000 euro in. Heb je geen bijbaantje, geef dan 0 euro op.

Heb je een erfenis ontvangen?

Sommige studenten hebben een behoorlijk bedrag op hun spaarrekening staan. Wellicht heb je in het verleden een erfenis ontvangen van een familielid bijvoorbeeld. De Belastingdienst kijkt bij een zorgtoeslag aanvraag altijd naar de hoogte van je vermogen. Geld dat op je spaarrekening staat wordt gezien als vermogen. Kom je boven een bepaalde grens, dan kun je geen zorgtoeslag aanvragen.

Proefberekening uitvoeren

Als je een proefberekening gaat uitvoeren krijg je een aantal vragen voorgeschoteld. De inkomens- en vermogensvraag komt in deze proefberekening ook terug. Je ziet na het beantwoorden van de vragen direct of je als student recht hebt op zorgtoeslag. Als dat het geval blijkt te zijn kun je de toeslag eenvoudig aanvragen via internet. Het aanvraagproces bestaat uit 3 korte stappen, een aanvraag is dan ook snel geregeld! 

Hulp nodig?

Aanvragen, wijzigen of stopzetten van de zorgtoeslag? Regel het hier.

Vragen?

Contacteer Zorgtoeslag.