Proefberekening zorgtoeslag

12 december 2015

Niet iedereen heeft recht op zorgtoeslag, er zijn een aantal voorwaarden waar aan voldaan moet worden. Zo dient de aanvrager minimaal 18 jaar te zijn en over de Nederlandse identiteit beschikken.

Ook als je als Nederlander werkzaam bent in het buitenland is het in sommige gevallen mogelijk om zorgtoeslag aan te vragen. Als je wilt weten of je ook recht hebt op zorgtoeslag kun je de proefberekening zorgtoeslag uitvoeren. De module proefberekening toeslagen kun je openen via de website van de Belastingdienst. Je krijgt een aantal vragen voorgeschoteld, de antwoorden die je geeft bepalen de uitkomst.

Voorgaande jaren

Als je een proefberekening zorgtoeslag wilt uitvoeren dien je tijdens stap één aan te geven over welk jaar de berekening gedaan moet worden. Het is handig dat je ook over de voorgaande jaren een proefberekening kunt uitvoeren, want wellicht heb je recht op zorgtoeslag met terugwerkende kracht. Je kunt met de proefberekening module eenvoudig achterhalen welk bedrag je met terugwerkende kracht kunt krijgen.

Geboortedatum

Geef tijdens de proefberekening ook je geboortedatum op. Deze vraag is niet toegevoegd omdat iemand van 40 meer zorgtoeslag krijgt dan iemand van 30. Met deze vraag wordt gekeken naar je leeftijd. Om zorgtoeslag te kunnen ontvangen dien je namelijk minimaal 18 jaar oud te zijn. Voor kinderen tot 18 jaar ontvangen ouders kinderbijslag. Daarnaast hoeven kinderen geen aparte zorgverzekering af te sluiten, ze vallen onder de polis van één van de ouders of verzorgers.

Toetsingsinkomen en vermogen

Hoeveel verdien je per jaar? Vul het toetsingsinkomen in zodat de berekenmodule een goede uitslag kan geven. Het is belangrijk om hier je bruto inkomen per jaar op te geven, 30.000 euro bijvoorbeeld.  De hoogte van het inkomen bepaalt voor een groot deel op hoeveel zorgtoeslag je recht hebt. De Belastingdienst kijkt echter ook naar je vermogen. Onder vermogen valt spaargeld of een tweede woning in het buitenland bijvoorbeeld. Ligt je vermogen in 2016 boven de 103.941 euro? In dat geval heb je geen recht op zorgtoeslag.  Qua inkomen geldt voor alleenstaanden een bedrag van 26.316 euro op jaarbasis. Heb je een inkomen dat boven dit bedrag ligt, dan krijg je geen zorgtoeslag. Verdien je minder, dan kun je eenvoudig zorgtoeslag aanvragen via internet

Hulp nodig?

Aanvragen, wijzigen of stopzetten van de zorgtoeslag? Regel het hier.

Vragen?

Contacteer Zorgtoeslag.