Besparen op je zorgverzekering? Ontdek 10 bespaartips

09 december 2015

Wil je geld besparen op je zorgverzekering? Dat is eenvoudiger dan je denkt! Er zijn maar liefst 10 manieren om eenvoudig geld te besparen.

Pas je ze allemaal toe, dan bespaar je tot honderden euro’s op jaarbasis. De standaard zorgverzekeringspremie is al duur genoeg, een besparing is dan ook mooi meegenomen.

1. Goedkoopste zorgverzekering

Kies voor de goedkoopste zorgverzekering. Wie de goedkoopste is kun je eenvoudig achterhalen via internet. Doe een zorgverzekering vergelijking en binnen één minuut zie je wie de goedkoopste is. In de meeste gevallen zijn de zogenaamde “internetverzekeraars” het goedkoopst. Dit zijn de minder bekende namen, dat is gunstig voor de hoogte van de zorgpremie.

2. Recht op zorgtoeslag

Veel mensen hebben recht op zorgtoeslag, zonder dat ze het weten. Dat is zonde, want zorgtoeslag is een mooie compensatie die je gratis kunt krijgen. Als je inkomen niet boven een bepaald niveau uitkomt en je voldoet aan de overige voorwaarden dan kun je zorgtoeslag aanvragen. Direct zorgtoeslag aanvragen kan eenvoudig via internet.

3. Betalingsfrequentie aanpassen

Bijna iedereen kiest voor maandbetaling bij een zorgverzekering. Wist je dat het mogelijk is om per jaar te betalen? Als je hiervoor kiest krijgt je vaak korting op het gehele bedrag. Soms bedraagt deze korting 2% of 3%, maar er zijn ook zorgverzekeraars die 4% korting geven. Een jaarbetaling levert al snel tientallen euro’s per verzekerde op. Heb je ook een partner, dan kan de besparing oplopen tot meer dan 100 euro.

4. Aanvullende verzekeringen

Heb je allerlei aanvullende verzekeringen afgesloten? Neem ze nog eens goed onder de loep voor het komende jaar. Wellicht zijn er aanvullende verzekeringen die helemaal niet nodig zijn. Je kunt veel besparen door deze op te zeggen. Heb je een tandartsverzekering, kijk dan even goed naar het verzekerde bedrag. Wellicht heb je een te hoog bedrag ingesteld staan, bijvoorbeeld een vergoeding tot 750 euro. Als je elk jaar slechts 100 euro kwijt bent aan tandartskosten dan is het verstandig om voor een goedkopere tandartsverzekering te kiezen.

5. Eigen risico verhogen

Wil je honderden euro’s per jaar besparen, verhoog dan je eigen risico. Je kunt het eigen risico met maximaal 500 euro verhogen. Het totale eigen risico komt in dat geval op 885 euro uit. Dit levert je een besparing van 20 – 25 euro per maand op. Maak je vaak gebruik van medische zorg dan kun je het eigen risico beter niet verhogen. Dit is alleen verstandig als je nauwelijks of geen medische zorg nodig denkt te hebben volgend jaar.

6. Medicijngebruikers

Ben je een medicijngebruiker? Kijk dan eens goed naar de soorten medicijnen die je gebruikt. Soms zijn er alternatieve, goedkopere medicijnen. Deze bevatten dezelfde stoffen en hebben hetzelfde effect maar kennen een andere merknaam.

7. Ingreep door de huisarts

Moet er een kleine ingreep bij je uitgevoerd worden? In sommige gevallen kan de ingreep ook door de huisarts uitgevoerd worden. Dit kan een besparing van tientallen tot zelfs honderden euro’s opleveren, de ingreepkosten liggen in het ziekenhuis veel hoger namelijk.

8. Second opinion

Moet je een bepaalde ingreep ondergaan en heb je het idee dat de kosten veel te hoog liggen. Vraag een second opinion aan om na te gaan of de ingreep daadwerkelijk zo duur is. Wellicht is er een ander behandelplan dat goedkoper is.

9. Dubbele verzekeringen stopzetten

Veel zorgverzekeraars bieden een buitenlanddekking aan. Heb je deze module aanstaan? Sluit in dat geval geen aparte reisverzekering af, dit zou leiden tot een dubbele verzekering namelijk. Dubbele verzekeringen brengen onnodige kosten met zich mee. Zorg er dan ook voor dat je één verzekering hebt lopen.

10. Elk jaar vergelijken

Vergelijk aan het eind van elk jaar het actuele aanbod als het gaat om zorgverzekeringen. Er komen elk jaar nieuwe aanbieders op de markt. Sommige daarvan zijn duurder dan je huidige verzekering, anderen zijn wellicht goedkoper. Vergelijken en overstappen loont!

Hulp nodig?

Aanvragen, wijzigen of stopzetten van de zorgtoeslag? Regel het hier.

Vragen?

Contacteer Zorgtoeslag.