Weinig betalen voor zorg

07 december 2015

Vind je dat je teveel kwijt bent aan de zorg? Elke Nederlander heeft de plicht om zelf een zorgverzekering te nemen. Je ontkomt hier niet aan helaas. Toch zijn er meerdere manieren om de maandelijkse kosten naar een lager niveau te brengen.

Kijk allereerst eens naar je zorgverzekering. Er zijn tegenwoordig enorm veel zorgverzekeraars. De kans is groot dat je niet bij de goedkoopste aanbieder zit. Overstappen kan dan ook heel verstandig zijn. Ga op zoek naar de aanbieder met de laagste maandpremie. Bedenk hierbij dat niet alleen de premie van de basisverzekering belangrijk is, maar dat ook de aanvullende verzekeringspremies kunnen oplopen. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste aanbieder is enorm, het gaat hier om meer dan 100 euro per maand. Door zorgverzekeringen te vergelijken en misschien zelfs te wijzigen van zorgverzekeraar kun je dus heel wat besparen.

Zorgtoeslag aanvragen

Voor mensen met een laag tot gemiddeld inkomen is er zorgtoeslag. Deze toeslag ontvang je maandelijks als je voldoet aan bepaalde voorwaarden. Voor sommige mensen geldt dat bijna 50% van de zorgkosten wordt gecompenseerd door de zorgtoeslag. Als je een laag inkomen hebt kan de zorgtoeslag al snel tientallen euro’s per maand bedragen.

Ontvang je nog geen zorgtoeslag en wil je weten of je er recht op hebt? De Belastingdienst heeft een zogenaamde “proefberekening module” ontwikkeld. Met deze module kun je eenvoudig achterhalen of je recht hebt op zorgtoeslag. Als dat het geval is zie je ook direct hoeveel je per maand kunt krijgen. De hoogte is afhankelijk van je inkomen. Hoe hoger je inkomen, des te lager de zorgtoeslag.

Zorgtoeslag aanvragen is overigens zo geregeld. Bezoek deze website en dien je aanvraag in! 

Zodra de Belastingdienst je aanvraag heeft verwerkt ontvang je maandelijks zorgtoeslag. Deze toeslag wordt rond de 20e van iedere maand aan je uitbetaald.

Eigen risico verhogen

In 2016 krijgt iedereen te maken met een verplicht eigen risico van 385 euro. Je kunt het eigen risico verhogen met een vrijwillig eigen risico. Het eigen risico kan hierdoor op 485 euro uitkomen bijvoorbeeld. De maximale verhoging bedraagt 500 euro. Als je daarvoor kiest heb je een eigen risico van 885 euro. Dit lijkt heel ongunstig, maar als je nooit medische hulp nodig hebt merk je er niks van. Daarnaast levert de verhoging van het eigen risico een korting op. De zorgverzekeraar biedt je een korting aan die kopen oplopen tot maar liefst 25 euro per maand. Stel dat je normaal 105 euro per maand kwijt bent voor je basispremie, dan daalt deze naar 80 euro per maand. Krijg je ook nog eens 50 euro per maand aan zorgtoeslag, dan betaal je effectief 30 euro per maand voor zorg. Weet je nu al dat je in 2016 medische zorg nodig hebt, dan is het helemaal niet verstandig om het eigen risico toch nog te verhogen. Vergelijk hier de zorgpremies.

Hulp nodig?

Aanvragen, wijzigen of stopzetten van de zorgtoeslag? Regel het hier.

Vragen?

Contacteer Zorgtoeslag.