Zorgpremie stijgt opnieuw in 2016

06 december 2015

Alle grote zorgverzekeraars hebben de zorgpremie voor 2016 bekend gemaakt. Bij de meeste verzekeraars stijgt de premie, met gemiddeld zo’n 4,5%.

De stijging is het kleinst bij Menzis, deze zorgverzekeraar verhoogt de premies met 2,6% volgend jaar. Zorgverzekeraar CZ zit in de middenmoot, de basisverzekering gaat naar 104,95 euro per maand. Dit  bedrag komt tot stand na de stijging van 4,4% die wordt doorgevoerd. De grootste stijging zien we bij Zilveren Kruis. Deze zorgverzekeraar verhoogt de premies met maar liefst 6,8%. De kosten voor de basisverzekering komen hierdoor op 109,45 euro per maand.

Eigen risico verhogen

Vind je de maandpremie veel te hoog? Je kunt de maandpremie “naar beneden brengen”. Je moet dan wel het eigen risico verhogen. Het standaard eigen risico is 385 euro voor 2016. Je kunt besluiten om het eigen risico zelf te verhogen met maximum 500 euro. Dit levert je een korting op de basisverzekering op. De korting kan oplopen tot zo’n 25 euro per maand. De verhoging van het eigen risico is echter alleen verstandig als je de kans klein acht medische zorg nodig te hebben in 2016.

Inzet van reserves

Veel zorgverzekeraars zeggen reserves ingezet te hebben om de stijging van de premies zoveel mogelijk te beperken. De grootste stijging zien we bij Zilveren Kruis. De reden hiervoor is dat de verzekeraar weinig uit reserves kon halen, aldus de verzekeraar. In 2016 worden nieuwe medicijnen en behandelingen aan de basisverzekering toegevoegd. Dit leidt tot een stijging van de zorgkosten. Daarnaast verandert er ook wat op het gebied van de wijkverpleging. Deze moet straks betaald worden door de zorgverzekeraars en niet meer door de AWBZ. Dit was het afgelopen jaar ook al het geval, maar vanuit de overheid werd nog financiële compensatie gegeven. Dit wordt langzamerhand steeds verder afgebouwd.

Natura- en restitutiepolis

Als consument heb je de keuze tussen twee soorten polissen, de natura- en de restitutiepolis. De naturapolis is verreweg het goedkoopst. Er zit echter wel een nadeel aan deze polis, je kunt namelijk niet bij elk behandelcentrum terecht als je medische zorg nodig hebt. Alleen behandelingen bij behandelcentra waar de zorgverzekeraar een afspraak mee heeft worden vergoed. Als je medische zorg nodig hebt kan het dus zo wezen dat je verder moet reizen naar een ziekenhuis of behandelcentra. Kies je voor de restitutiepolis dan heb je dit probleem niet. De verschillen qua premie zijn in de meeste gevallen gering. Zo betaal je bij Zilveren Kruis 109,45 euro per maand voor de naturapolis bijvoorbeeld. De restitutiepolis is met 113,25 euro per maand een paar euro duurder. Het is aan jezelf om te bepalen voor welke polis je kiest. Wil je zelf kunnen kiezen waar je behandeld wordt? In dat geval past de restitutiepolis het beste bij je.

Er zijn ook zorgverzekeraars die hebben besloten de naturapolis af te schaffen. Zo heeft Delta Lloyd en OHRA besloten om alleen nog maar de restitutiepolis aan te bieden. De premie bij OHRA zal 105,37 euro per maand gaan bedragen. Bij Delta Lloyd gaat de premie naar 107,50 euro per maand. De stijging bedraagt bij beide aanbieders zo'n 4,5%. De deadline voor het publiceren van de nieuwe premie is inmiddels verstreken. De verzekeraars hadden tijd tot 19 november 2015 om de nieuwe premies bekend te maken. Sommige zorgverzekeraars deden dit op het allerlaatste moment.

Hulp nodig?

Aanvragen, wijzigen of stopzetten van de zorgtoeslag? Regel het hier.

Vragen?

Contacteer Zorgtoeslag.