Veranderingen zorgtoeslag 2016

05 november 2015

Ontvang je momenteel zorgtoeslag en wil je weten of het bedrag volgend jaar omhoog of omlaag gaat? Inmiddels zijn de veranderingen zorgtoeslag 2016 bekend.

De zorgtoeslag stijgt in 2016 met maximaal 71 euro per jaar. Als je de maximale zorgtoeslag ontvangt op dit moment zal dit het bedrag zijn waarmee de zorgtoeslag verhoogd wordt. Dit komt neer op zo’n 6 euro extra per maand. Ontvangt je de helft van de maximale zorgtoeslag, dan ga je er zo’n 3 euro per maand op voorruit. 

Zorgpremie en eigen risico

De zorgtoeslag 2016 wordt verhoogd, maar de premie voor de zorgverzekering ook. De overheid verwacht voor 2016 een maximale stijging van zo’n 7 euro per maand voor de zorgpremie. Deze maand worden de exacte premies bekend gemaakt door de zorgverzekeraars. Ook het eigen risico wordt verhoogd. Als je nooit bij een dokter komt heb je weinig met het eigen risico te maken. Bezoek je vaak een arts, dan moet je 2016 meer betalen. Het eigen risico stijgt met 10 euro namelijk. Voor iedereen geldt dat de eerste 385 euro aan zorgkosten zelf betaald moet worden.

Wijzigingen in het basispakket 

Voor alles wat in het basispakket zit geldt het eigen risico niet. Voor 2016 zijn er gelukkig geen zaken die uit het pakket gehaald worden. Er worden wel een viertal zaken aan toegevoegd. Goed nieuws dus, want voor deze zaken geldt dat er niet meer voor betaald hoeft te worden. Zo wordt de sportarts toegevoegd, prenatale chirurgie bij gevallen van een open ruggetje (ongeboren kinderen), prenatale screening en de eigen bijdrage die gold voor hoortoestellen wordt afgeschaft (tot 18 jaar).

Zorgtoeslag aanvragen

Wil je weten of je recht hebt op zorgtoeslag en hoeveel je maandelijks kunt krijgen? Via de berekenmodule van de Belastingdienst krijg je binnen een paar minuten een antwoord op deze vraag.  Heb je recht op zorgtoeslag, dan kun je eenvoudig zorgtoeslag aanvragen via internet.

Hulp nodig?

Aanvragen, wijzigen of stopzetten van de zorgtoeslag? Regel het hier.

Vragen?

Contacteer Zorgtoeslag.